Rent-ready and fully accessible - Heathmont

 

This new green home on an elevated and challengingly steep site in suburban Heathmont combines high level sustainability with a less than typical design program. Our clients wanted a home where they could not only age in place but gain an income. Our response creates ‘reverse living’ layout where the living spaces plus sleeping are on the first floor, accessed via at-grade entry and carparking. This means our clients have all their needs catered for on the one level (as required in a Livable Home design guidelines), with the bonus of terrific views over rolling treed hills into the distance.  

Downstairs, we created a self-contained ‘granny flat’ or livable studio with kitchenette, bathroom, separate entrance and private courtyard, for optional income stream or guest quarters. This floor also houses two south-facing bedrooms that will remain delightfully cool on hot summer nights when family come to stay.

The passivhaus certified home features a unique saw-toothed ceiling for dramatic effect and to draw in natural light, lofty ceilings,  pv solar panels, water tank storage, high-level home insulation, and imported high-spec triple glazed windows. Landscaping by award-winning Phillip Johnson Landscapes will include a sustainable landscape design featuring native plantings and reticulated billabong and trickling stream.

 

Heathmont will be completed by late 2017.

 

< Back to all projects

  • Reverse living
  • Sustainable Landscape design
  • Granny flat
  • Bedsit
  • Triple glazed.